L'Ajuntament d’Esparreguera, mitjançant aquest espai, habilita un punt d'accés als tràmits de consulta pública prèvia en el procés d'elaboració dels avantprojectes d'ordenances i reglaments, d'acord amb l'article 133 de la Llei 39/2015, de 1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.
Avantprojecte del reglament del servei d'ajuda a dominicili
Antecedents:
Dins de les competències bàsiques municipals que recull la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local, modificada per la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local en el seu article 25.2 apartat e) es contempla l’avaluació i informació de situacions de necessitat social i l’atenció immediata a persones en situació o risc d’exclusió social i en l’article 26 epígraf c) es determinen els serveis a prestar per part de municipis amb més de 20 mil habitants. Aquesta regulació queda també recollida als articles 66.3.k) i 67.c) del Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya.
El present reglament deriva de la Llei 12/2007, d’11 d’octubre, de serveis socials que, en el seu article 31 estableix la competència del municipi per al compliment de les funcions pròpies dels serveis socials bàsics, entre elles, la gestió del servei d’ajuda a domicili, teleassistència i suport a la unitat familiar o de convivència. Així, el servei d’atenció domiciliària es configura com una prestació de competència municipal la qual serà prestada a dos tipus d’usuaris, als beneficiaris de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a al Dependència (LAPAD) i als no beneficiaris.
També resulta d’aplicació tota la normativa específica vigent en la matèria, entre la qual fem esment del Decret 27/2003, de 21 de gener, de l’atenció social primària, el Decret 142/2010, d’11 d’octubre, pel qual s’aprova la Cartera de Serveis Socials 2010-2011 i de les prescripcions legals contingudes en el Decret 284/96, de 23 de juliol, respecte al servei d’ajuda a domicili.
Problemes que es pretén solucionar amb la iniciativa:
Mitjançant l’aprovació d’aquest reglament es pretén regular la prestació del servei municipal d’ajuda a domicili com un servei preventiu i de foment de l’autonomia personal per promoure una millor qualitat de vida de les persones usuàries potenciant la seva autonomia personal i unes condicions de vida adients de convivència en el seu propi entorn familiar i sociocomunitari.
Necessitat i oportunitat de la seva aprovació:
El servei municipal d’ajuda a domicili es perfila com un servei social bàsic de proximitat en continu creixement. D’una banda, els canvis sociodemogràfics i econòmics provoquen un increment de demanda d’aquest servei. D’altra banda, també han hagut canvis en el marc normatiu que atorguen drets als ciutadans i ciutadanes, i en conseqüència, exigeixen que les administracions competents donin respostes noves a les necessitats socials.
En aquest sentit, hi ha un increment de la demanda d’atenció personal i al propi entorn, donat el desig manifest dels ciutadans i ciutadanes de viure en el seu entorn social i familiar habitual.
Objectius de la norma:
L’objecte d’aquest reglament és regular la prestació del servei d’ajuda a domicili oferint un conjunt organitzat i coordinat d’accions que es realitzin a la llar de l’usuari/a, dirigides a proporcionar atencions personals, atencions de caràcter urgent, ajuda a la llar i suport social a persones o famílies amb manca d’autonomia personal, dificultats de desenvolupament o amb problemàtiques especials.
La finalitat del servei és promoure una millor qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes del municipi d’Esparreguera, potenciant la seva autonomia personal i unes condicions adients de convivència en el seu propi entorn familiar i sociocomunitari.
Tanmateix és necessari garantir la qualitat dels serveis, l’equitat quant a l’accés i l’equilibri territorial.
Possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores:
L’article 4.1.a) de la Llei 7/85, de 2 d’abril, reguladora de bases de règim local, atorga als ajuntaments la potestat reglamentària, és a dir, la capacitat de desenvolupar, dins l’àmbit de les seves competències, allò que disposi la normativa estatal o autonòmica.
S’entén que el desenvolupament normatiu del servei d’ajuda a domicili a l’Ajuntament d’Esparreguera mitjançant una reglament és la solució adequada; sobretot quan es tracta de regular relacions amb la ciutadania que van més enllà de la mera gestió interna.
És necessari comptar amb un reglament del servei d’ajuda a domicili per garantir una millora en qualitat en l’atenció i la prestació del servei d’ajuda a domicili.
Compartir